Geen CategorieNieuws

Weblectures in soorten en maten

Tegenwoordig zetten steeds meer onderwijsinstelligen weblectures in. De kern van weblectures (ook wel webcolleges, webcasts of webinars genoemd) is dat de deelnemer op een andere locatie on-line de colleges kan volgen. Opdrachtgevers verwachten hierbij dat de inzet van weblectures dicht bij hun missie en kernwaarden blijft. Voor sommige instellingen betekent dat, dat weblectures de colleges mogen vervangen. Voor andere betekent het een ondersteuning, waarbij juist de colleges op campus hoofdzaak blijven.
Hoe dan ook: er zijn technisch al hele goede oplossingen. Voor de professor, docent of trainer betekent het bewustzijn van camera’s en geluidsapparatuur. Het heeft iets weg van wat mediatraining, alhoewel spindokters natuurlijk niet nodig zijn! Wel moet er soms een klein drempeltje worden genomen.

Voor studenten betekent het vooral veel gemak. Of op afstand meedoen met een live webcollege of op afstand de colleges in eigen tijd en tempo voor het eerst of nog eens herbeleven. Al met al veel meer keuze, hetgeen motivatie en studierendement kan verbeteren.